Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı; hasarlı trafik kazası neticesinde, onarım, bakım ve tadilat işlemlerinden geçen bir aracın 2. el piyasasındaki değer düşüşünü ifade eder.
Diğer bir ifade ile trafik kazası sonucu hasar alan bir araç ne kadar düzgün bakım / onarım görürse görsün ikinci el piyasa değerinde bir kayıp olur, bu kayıp araç değer kaybı olarak isimlendirilir.
Araç Değer Kaybı ve Sigorta Sorunları
Hasarlı trafik kazası neticesinde oluşan araç değer kaybını, bu hasara neden olan araç sürücüsü ve aracın sahibi karşılar. Fakat kusurlu aracın zorunlu trafik sigortası varsa aracın değer kaybını sigorta şirketi poliçe limitleri dâhilinde bu şahısların yerine geçerek öder.
Eğer aracın değer kaybı trafik sigortası limitlerini aşıyor ise, kusurlu araç sürücüsünün kasko sigorta poliçesine bakılır ve ihtiyari mali mesuliyet teminatı devreye girmektedir.
Araç değer kaybı sigorta şirketinden yazılı olarak talep edilmelidir. Yasal süre içinde (15 gün) ödeme yapılmaz ya da yeterli ödeme yapılmaz ise dava açılıp, hukuki süreci başlatabilir veya bu kaybın karşılanması için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilir.
Araç Değer Kaybı Hakkında En Çok Merak Edilenler
Değer kaybı kaç yaşa kadar?
Araç değer kaybı talebinde aracın yaşı ile ilgili herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Aracın yaşı, değer kaybının hesaplanmasında kullanılan faktörler arasında bulunmaktadır.
Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır?
Araç değer kaybı için ilk önce karşı tarafın trafik poliçesini düzenleyen şirkete başvuru yapılır. Sigorta şirketinden olumsuz yanıt gelmesi, yanıt gelmemesi veya yeterli ödemenin yapılmaması durumlarında Sigorta Tahkim Komisyonu’na ya da dava açmak suretiyle adli makamlara başvuru yapılır. Karşı tarafın tespit edilememesi halinde ise kasko şirketinizden daha detaylı bilgi alınabilir.
Başvuru İçin Gereken Evraklar;
- Kaza Tespit Tutanağı,
- Servis Raporu / Faturası,
- Ekspertiz Raporu,
- Sigorta Poliçesi,
- Tanık var ise, tanık listesi,
- Kaza fotoğrafları
Araç değer kaybı nasıl alınır?
Araç değer kaybı başvurusunda bulunmak için bazı şartların oluşması gerekmektedir.
- Kaza tek taraflı olmamalıdır. Başka bir aracın kazaya karışmadığı durumlarda ve tek taraflı yapılan kazalarda kapsam dışındadır.
- Kaza tutanaklarına göre mağdur tarafta olmak gerekir.
- Çift taraflı hasarlı trafik kazası sonrası araçta bir hasar oluşması ve bu hasarın onarım görmesi gerekmektedir.
- Araçta kaza öncesinde veya sonrasında pert kaydı, ağır hasar kaydı olmaması gerekmektedir.
- Kaza anından itibaren en geç iki sene içinde başvurunun yapılmaması durumunda değer kaybı hakkı kaybedilmektedir.
Araç değer kaybı kaç günde sonuçlanır?
Araç değer kaybının tanzimi için kusurlu olan tarafın trafik sigortasını düzenleyen şirkete gerekli evrakları hazırlayarak başvuruda bulunulur. Sigorta şirketi 15 gün içerinde cevap vermek zorundadır. Bu süre içerisinde talep edilen ücret ödenmez ise Tahkim Komisyonu’na başvuru yapılır. Tahkim Komisyonu ise bu başvuruyu 4 aylık bir sürede karara bağlamak zorundadır. Bu süreç ortalama diğer dava sayılarına ve bilirkişi raporuna göre ortalama 6 ay sürmektedir.
Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi?
Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
DEĞER KAYBI KRİTERLERİ NELERDİR?
Aracın değer kaybı niteliğini taşıması belli bazı kriterler mevcuttur. Bu kriterler aşağıda özetlenmiştir.
ARACIN DEĞER KAYBI KRİTERLERİ
- Aracın yaşı her ne kadar önemli olmasa da 10 yılını doldurmuş araçlarda değer kaybı düşük oranda çıkabilmektedir.
- Aracın hasar gören parçanın aynı bölgesinden daha önce işlem yapılmamış olması gerekir. Aracın aynı bölgeden kazası varsa sonraki kazadan değer kaybı alınamamaktadır.
- Araç satışı gerçekleşmiş olsa dahi kaza yaptığı tarihte ruhsat kimin üzerine ise değer kaybını kaza anındaki araç sahibi alabilmektedir. Özetle aracın satılması ya da el değiştirmesi değer kaybı alınmasına engel bir durum değildir.
- Değer kaybında zaman aşımı 2 sene olup kaza tarihinden itibaren 2 sene içerisinde değer kaybı alınabilir. Şayet kazanız polis tutanağı düzenlenmiş ve yaramalı bir kaza ise bu süre uzayabilmektedir.
- Değer kaybı alsanız bile yeterli miktarda değer kaybı alınmadı ise fark bedeli için dava açılarak tekrardan değer kaybı farkı alınabilmektedir.
- Değer kaybı ve hasar bedeli aynı olmak zorunda değildir. Genellikle hasar miktarı yüksek olurken değer kaybı daha düşük olabilmektedir. Çünkü hasar gören parçalardan hasar parası alınırken, değer kaybı onarım gören bazı parçalardan alınabilmektedir.
- Değer kaybı; Cam, Far, Ayna, Silecek, Tampon ve Mekanik aksamdan alınmazken daha çok kaporta aksamı dediğimiz Kapılar, Çamurluklar, Şase, Direk, Kaput, Marşpiyel, Panel, Havuz, Bagaj Kapağı gibi metal olan kaporta aksamından alınabilmektedir.
- Kaportadaki onarım, değişim gören parçalardan değer kaybı alınabilmektedir.
- Değer kaybı alınacak olan aracın kazada kusursuz olması veya kısmî kusurlu olması gerekmektedir. Söz gelimi % 50 oranında dağıtılan kusur oranında değer kaybı ancak % 50 olarak alınabilmektedir.
- Değer kaybı, kazaya karışan karşı taraftaki kusurlu olan aracın trafik poliçesinden alınabilmektedir.
- Ağır Hasar Kaydı olan araçlarda ise değer kaybı alınamamaktadır.
Değer Kaybı Hizmetimiz
Kartal Hasar Merkezi olarak; hukuki bir süreç olan araç değer kaybı tazminini sizin adınıza şeffaf bir şekilde yürütüyor ve en kısa sürede sonuçlandırıyoruz.
Araç Değer Kaybı Hesaplama için aşağıdaki sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.